“Diplomasi ülke tanıtımının da bir parçası”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası İlişkiler Topluluğu, T.C. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi üçüncü Kâtibi Ozan Akın’ı ağırladı.

Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ertuğrul Deliktaş’ın da takip ettiği seminerde Akın, ‘Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Diplomasi Mesleği’ ile ilgili bir sunum yaptı.

“Diplomasi sadece devletler arasında yapılmıyor”

“Artık diplomasi sadece devletler arasında veya bölgesel kuruluşlar arasında yapılmıyor.” diyen Ozan Akın, “Bireyler de diplomasi yapabiliyor. Akademik heyetler, iş dünyası da bu sürece katılabiliyor. Yapılan tüm bu çalışmaları diplomasinin, ülkenin tanıtımının birer parçası olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bakanlık teşkilatı genişledi”

Son 6 yılda bakanlık teşkilatının genişlediğini kaydeden Ozan Akın, “Özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki misyon sayımız arttı. Bu da personel ihtiyacı sayımızın artmasına sebep oldu. 2017’de yapılan teşkilat kanunu değişikliği ile hem bakanlığa alınan personel hem de yurtdışındaki teşkilat sayısında artış yaşandı” dedi.

“İkinci bir yabancı diliniz olsun”

Akın ayrıca öğrencilere ikinci bir yabancı dil öğrenme konusunda tavsiyede bulundu.  “Bakanlığa girdikten sonra her şey bitmiyor” diye konuşan Akın, yükselmenin 2. yabancı dil ile gerçekleştiğini vurguladı.

Akın,  “Bu sebeple 2. yabancı dil eğitimi ve Master programlarına yoğun bir ilgi ve teşvik var. Her yıl 30- 35 genç memur hem yurt içinde hem yurt dışında yüksek lisans eğitimine gönderiliyor. Gerekirse mesaiden fedakârlık edip o eğitimlere katılıyorlar. Bu program için yarı zorunlu diyebiliriz” şeklinde konuştu.